Resistensundersøgelsen (følsomhedsvurdering) udføres som en biologisk test med svar, afgivet på en binominal skala med udfaldet S (følsom) eller R (resistent).
Der udsendes årligt 6 relevante bakterier (typiske isolater fra patienter med urinvejsinfektion), fordelt på 2 udsendelser. Analysen sker som enkeltbestemmelse. Ved resistensbestemmelsen undersøges for mindst 4 forskellige antibiotika, dvs. pr. år 6 × 4 = 24 enkeltbestemmelser af antibiotikaresistens. Kvalitetsvurderingen forudsætter således 2 × 24 = 48 enkeltbestemmelser.
Kvalitetskrav
Niveau |
Resistensbestemmelse |
Meget tilfredsstillende |
≥ 91% (≥ 44 korrekte resultater af 48) |
Tilfredsstillende |
83% - 90% (40-43 korrekte resultater af 48) |
Mindre tilfredsstillende |
75% - 82% (36-39 korrekte resultater af 48) |
Ikke tilfredsstillende |
< 75% (< 36 korrekte resultater af 48) |
Der tages - ved vurdering af de enkelte resistensbestemmelsers korrekthed - udelukkende udgangspunkt i testens resultat, ikke dens kliniske konsekvens eller det forhold, at nogle antibiotika er sværere end andre at resistensbestemme bakterier overfor. Der bliver heller ikke skelnet imellem en »major error« (som opstår, når en resistent bakterie bliver betegnet som værende følsom) og en »minor error« (som opstår, når en følsom bakterie bliver betegnet som værende resistent) desuagtet, at den førstnævnte fejl vil kunne lede til en direkte fejlbehandling af patienten.
Anbefalet kvalitetssikringsmetode
Ekstern materialeudsendelse, hvor det udsendende LKO-laboratorium også sender materialer til sig selv og andre LKO-laboratorier til analyse i laboratoriet. Prøverne udsendes som simulerede urinprøver med tilsætning af borsyre mhp. stabilisering af bakterietallet under udsendelsen.
Parallelanalyse er en alternativ metode, som ikke anbefales. Parallelanalyse indebærer, at tilfældige prøver af varierende sværhedsgrad indsendes. Parallelanalyser tillader derfor ikke en systematisk undersøgelse af specielle problemstillinger ved resistensbestemmelse, og vanskeliggør en sammenligning af analyseresultater for deltagerne i en kvalitetssikringsordning.
Intervention
Ved opnåelse af kvalitetsniveau "meget tilfredsstillende" og "tilfredsstillende" godkendes lægepraksis umiddelbart. Ved opnåelse af kvalitetsniveau "mindre tilfredsstillende" og "ikke tilfredsstillende" finder lægepraksis og den mikrobiologiske laboratoriefaglige konsulent i fællesskab årsagen snarest muligt.
Kilde: "Kvalitetssikring og kvalitetskrav til laboratoriemedicinske aktiviteter i almen praksis" af Regionernes Lønnings- og takstnævn (RLTN) og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) 2010.